Ung Botaniker

Norsk Botanisk Forening

Ut på tur, aldri sur

Naturkunnskap er viktigere i dag enn noen sinne, men folk med god artskunnskap er det få av. Derfor startet vi opp prosjektet Ung Botaniker i 2017 for å skape et nettverk for unge planteinteresserte i Norge.

Ung Botaniker prosjektet er basert på å lære opp unge turledere som får frie tøyler til å organisere planteaktiviteter for andre, med basis i prinsippet «av unge, for unge». Resultatet har blitt en knallsuksess, hvor unge turledere over hele Norge arrangerer alt fra lokalvandringer til ekspedisjoner i Arktis på Svalbard og fem-dagers feltkurs på universitetsnivå. Faktisk har vi firedoblet antall studentmedlemmer siden 2016! Pluss vårt inntak av pizza og sjokolade har aldri vært større.

Plantegleden spirer

Vår første turlederkurs i Ås 2017 markerte starten på en rekke arrangementer rettet mot de yngre generasjoner, og inspirerte svermer av unge botanikere til å vende sine håndluper mot botanikkens verden.

På Østlandet har dette utviklet seg til et flettverk av yngre entusiaster, som får slukket botanikktørsten med alt fra urbane artsjakter etter pollinatorvennlige planter i Oslo, til pizzavennlige kryptogamkvelder der alt fra knappenålslaver til kalkkrevende fjellmoser havner under lupene.

Plantefeberen slår rot

Vårt andre turlederkurs i Trondheim markerte en nasjonal spredning, hvor plantenerder fra flere kriker og kroker av vårt langstrakte land samlet seg i de både mørke novembertimene og senere i vakkert Hardangerviddalandskap.

Slik fikk Ung Botaniker spredt sine turlederrøtter, og lokalgrupper har blomstret opp i hele landet. De ferske lokalgruppene på fastlandet har foldet ut sine fargerike blader, mens på Svalbard har unge likesågodt startet opp med rekordstort styre som inkluderer sikkerhetsoffiser til eventuelle isbjørnmøter på tur. Til sammen har unge planteinteresserte arrangert over 250 turer i hele landet!

Rotnettverk over hele Norge

2019 var et rekordår for ung planteinteresse og siden det har vi kunne stolt telle over 100 aktiviteter for og av unge over hele Norge! Etter en liten dvaleperiode under koronapandemien blomstrer nå plantegleden og vi har nå lokalgrupper ved NMBU (Kryptoklubben), Trondheim, Bergen, Tromsø (Ung Botaniker Tromsø),  Bø i Telemark og vært med på å starte opp en splitter ny lavforening!  

Hvert år lærer vi mer og mer om Norges flotte natur. Visste du for eksempel at vi har kjøttetende planter i Norge? Eller at det faktisk finnes regnskog i Norge? Turene våre er åpne for alle som har lyst til å lære mer om ville vekster i naturen, bli med da vel!

Bli med på tur!

Nå har vintermørket satt inn, men vi unge botanikere sover ikke!

Rundt om i våre lokalgrupper kribler det i unge botanikerfingre etter å gripe fatt i håndlupa og krype ut av vinterdvalen. Tiden er inne for nye botanikereventyr, og vi ser frem til å realisere enda flere av våre drømmeturer. Prosjektet er lagt opp at unge turledere kan organisere hvilke turer de mest har lyst til. Har du en turide eller en nationalpark du higer etter å oppdage? Bli med på plantebølgen, så tar vi oss en tur dit!
Aktiviteter fremover

Det spirer med aktiviteter i hele landet – hurra for ung naturgleder!

Bli med i Ung Botaniker gruppa på facebook for å få oversikt over neste store nasjonale kurs eller finn din nærmeste botanikkgruppe og bli med på tur!

Lyst til å bli med?

Bli med i vår helt egne Ung Botaniker gruppe på facebook! Her vil du finne oversikt over turer, inspirasjon til plantekurs og tips om hvordan få seg jobb ved å gå rundt i naturen for å kikke på arter.

Ta gjerne kontakt med prosjektleder Rebekka, som gjerne kan fungere som et bindeledd til en fremtidig symbiose med din lokale ung botaniker gruppe.
Ta kontakt

Rebekka Ween

rebekka@botaniskforening.no

Tusen takk til Sparebankstiftelsen DNB for støtte til Ung Botaniker prosjektet

Bilderesultat for sparebankstiftelsen

Lurer du fortsatt på om dette er verdens beste ide å bli med på?

Se denne videoen fra et Ung Botaniker feltkurs!