Slåttekurs i Nordmarka

Vi inviterer til slåttekurs i Nordmarka fredag-søndag 10.-12. august 2018. Det blir en unik mulighet til å lære om kulturhistorie og artsrikdommen i blomsterengene. Her vil du få mulighet til å lære å slå med ljå fra selveste slåtteekspert Mats Rosengren, og bli kjent med de mange engplantene som vokser i kulturlandskapet fra botaniker Kristina Bjureke. Vi har ljåer til alle, og det vil også være mulig å kjøpe egen ljå. Det blir overnatting og felles middag på Studenterhytta i nydelige omgivelser i Nordmarka. Kurset er åpent for alle og krever ingen forkunnskaper.
Påmelding innen 10. juli via påmeldingskjema under. Første mann til mølla prinsippet gjelder.

Kursavgift
1000 kr for medlemmer
200 kr for studentmeldemmer
1500 kr for ikke medlemmer
Kursavgiften betales ved påmelding til Norsk Botanisk Forening sin konto: 2901 21 31907. Merk betalingen med «slåttekurs i Nordmarka + ditt navn»

Kontaktperson: Kristina Bjureke kristina.bjureke@nhm.uio.no.

Påmelding innen 1. august:

Praktisk informasjon
Vi bor på idylliske Studenterhytta i Nordmarka.Leirskolestandard med dyner og puter. Ta gjerne med eget sengetøy eller sovepose og håndkle, og vannflaske. Deltakeravgift inkluderer mat og overnatting. Deltagelse på kurset skjer på eget ansvar, og vi ber alle om å følge veiledning fra kursleder om sikkerhet ved bruk av ljå.

Adkomst, transport og oppmøte: Se kart
Oppmøte på Studenterhytta fredag 10. august kl 18:30, eller på parkeringsplassen ved Sørkedalen skole kl 18:00, for dem som ønsker å sitte på med bil. Det er kjøreforbud for privatbilder i marka, og privatbiler må parkere på utfartsparkeringen rett etter brua over Sørkedalselva (tar av til høyre ved Sørkedalen skole og følg veien over brua). Fra parkeringsplass er det ca. 40 min til fots til Studenterhytta på grusvei, slak oppoverbakke, fint å sykle ca. 25 min. Kollektivtransport fra Oslo sentrum eller Lysaker (tog), med buss eller t-bane til Røa (her stopper også flybussen fra Oslo lufthavn Gardermoen) og derfra videre med buss (linje 41) til Sørkedalen skole. Sjekk rutetider og kart på ruter.no

Utstyr
Vi stiller med ljåer, raker og bryner til alle deltagere. Har du eget utstyr, så ta det gjerne med. Husk å ta med klær som tåler både kulde og nedbør.

Kurset arrangeres av Østlandsavdelingen i Norsk Botanisk Forening i samarbeid med grunneier Ragnar Svartor og fastboende Anders Håan og Utvalgte kulturlandskap (Nordmarkaplasser). Vi takker Fylkesmannen i Oslo og Akershus for økonomisk støtte til slåttekurset.

Ressurspersoner:
Kristina Bjureke: botanikker og lektor v/NHM, ansvarlig for skjøtselsplaner m.m. for Nordmarksplassene
Mats Rosengren: slåtteinstruktør, fagmann på utstyr, vedlikehold og kulturlandskapsarbeid
Håkon Mørk Solaas: slipping av ljåer, praktisk slåttearbeid, musiker
Ragnar Svartor: fastboende grunneier og kulturlandskapsbevarer/Svartorsætra
Anders Håan: fastboende og kulturlandskapsbevarer/ Blankvannsbråten
Susanne Lemmingson: kursansvarlig, praktisk skjøtsel- og kulturlandskapsarbeid

Det blir mulighet for å kjøpe/bestille ljå og bryner hos Mats Rosengren på kurset. Sjekk http://www.liemats.se/forsaljning.html
Har du egen ljå, ta den med og få den slipt eller hamret. Det vil også være mulig å kjøpe boka «Slå med ljå» av Hans Petter Evensen til spesialpris kr 300,- (kontant).