Årets villblomst 2020

Norsk Botanisk Forening

Skogstorkenebb er Årets villblomst 2020

Med 17% av stemmene var det Skogstorkenebb (Geranium sylvaticum) som stakk av med tittelen «Årets villblomst 2020». Og det er kanskje ikke så rart at nettopp denne vant, for den er en svært vanlig plante, som mange har et forhold til. Man kan finne den over nesten hele landet i næringsrik, fuktig jord i blant annet bekkekanter, rasmark åpen skog og i veikanter. 

Planten blir mellom 20 og 80 cm høy og kan ha fiolette, rødfiolette eller hvite blomster. Bladene er kantete i omriss og har dype skar mellom de (oftest) sju bladflikene. Det er dette som har gitt den det alternative navnet «Sjuskjære». Navnet storkenebb kommer av at frukten til blomsten ligner det spisse nebbet til en stork. Frøene spres fra frukten ved at det er er bygd opp en spenning i kapselen opp en spenning som plutselig utløses, slik at frøet kastes av gårde. 

Selv om den er et vanlig skue, er skogstorkenebben en litt konservativ plante, og venter i opptil ti år før den utvikler blomster og har seg med artsfrender. Individet har imidlertid spredt seg lenge før den tid, via små stengler under bakken, som vokser opp til nye skudd innimellom. Du kan lese mer om den spennende forplantingsstrategien til skogstorkenebb her: 
https://botaniskforening.no/skogstorkenebb


Kilde: www.kristivi.net og snl.no. Foto: Kristin Vigander

(scroll ned for informasjon om tidligere års villblomst)

Tidligere år

2019: Ballblom

Ballblom er en plante vi forbinder med midtsommerens blomsterenger og kulturlandskap. Og den dufter så godt!


Les mer

2018: Blåklokke

Blåklokke er nøysom og finnes i hele landet på bakker og berg, tørrenger, beitemark, og ikke minst på veikanter.


Les mer