Hvordan gjør planter det?
Visste du at planter har mange ulike måter å ordne dette med kjønn på? Du har kanskje ikke tenkt over det, men i planteriket er det ekstremt mange ulike variasjoner av kjønn og måter å drive formering og sex.
Vi feirer pride og vil hver dag frem til lørdag presentere en ny art eller artsgruppe med vekt på sex, kjønn og reproduksjon. Hurra for manfoldet!Fagerving
Når man sitter fast på bunnen av havet og i tillegg har kjønnsceller (gameter) uten hale (flageller), som heller ikke kan styre bevegelse så byr det på utfordringer for rødalgene når det kommer til reproduksjon. For når det skal så mange tilfeldigheter til, hvordan skal man klare å få videreført genene sine?
les mer om fagerving her
Lønneslekta
Når alder, klima og miljøfaktorer avgjør kjønn er det vanskelig å sett merkelapp på individet.
les mer om lønneslekta her
Løvetann
Mens de fleste ser en løvetann som en løvetann, men i Norge finnes det faktisk over 370 arter! Dette er fordi mange av dem har en apomiktisk reproduksjon, som vil si at frøene er rene kloner av morplanten. Over mange generasjoner oppstår mutasjoner, og hvis en løvetann da plutselig har seg med en annen løvetann etter lang tid med kloner, kan det bli en ny art!
les mer om løvetann her
Moser
Om man er mose kan man nyte sexlivet på flere diverse måter, noen arter er nemlig bisexuelle, kloneproduserende hermafroditter. De kan ha både hunnlige, hannlige kjønnsorganer samtidig, og attpåtil klone seg selv. Her skal det ikke stå på nytelsen!
les mer om moser her
Blåklokke
Mens de fleste tvekjønna blomster har tydelige pollenbærere som gir ut pollenet til pollinatorer eller vinden og er den mannlige delen av blomsten, er det noen, som blåklokker som presser deler av denne jobben på kvinnen.
les mer om blåklokke her
Skogstorkenebb
Ikke alle planter velger å ha seg så fort muligheten byr seg. Skogstorkenebb kan vente opp til 10 år før den har sex med et annet individ!
Planterikets versjon av en prippen gammel jomfru.
les mer om skogstorkenebb her