Lær mer om plantenes kulturhistorie

Bukkehornkløver
Bukkehornskløver er en av de importerte planteproduktene som inngår i folkemedisin og magisk medisin i Norge.
Les mer


Dyvelsdrek
Ondt skal ondt fordrive, heter det, og dyvelsdrek erpå sett og vis selve innbegrepet på ubehagelige medisiner.
Les mer


Ingefær
Ingefær hører til en ganske stor gruppe av gamle kulturplanter som rent geografisk er av uvisst opphav.
Les mer

Johannesbrødtre
Bruken som tilsetningsstoff i mange matvarer gjør at mange av oss spiser johannesbrødfrukt daglig – uten å være klar overdet.
Les mer

Langpepper
Krydderet langpepper består av den tørkete fruktstanden, som høstes før fruktene er modne.
Les mer

Laurbær
I antikkens Hellas var laurbærtreet viet til guden Apollon.
Han avbildes gjerne med en laurbærkrans på hodet.
Les mer

Muskat
Blant krydderslagene er muskattreet særpreget ved at det gir opphav til to forskjellige krydder, vanlig muskat og muskatblomme.
Les mer

Myrt
Myrt er et karakteristisk inn-slag i vegetasjonen ved Middelhavet, og kan på sine steder danne rene myrteskoger.
Les mer

Pepper
Pepper vokser helst som slyngplante på andre og større vekster, både i naturen og ved dyrking.
Les mer

Safrankrokus
Folk flest forbinder krokus slekten knapt med krydder, men det mest kostbare av alle slike, safran, stammer fra arrene hos Crocus sativus.
Les mer

Sevenbom
Sevenbom inntar knapt noen sentral plass i norsk folketradisjon. Lenger sør i Europa er den velkjent og beryktet abortmiddel.
Les mer

Sabadille
Sabadille hører til giftliljefamilien. Som navet antyder rommer denne familien en rekke giftplanter.
Les mer

Sibirgrasløk
Sibirgraslauk har ei innskrenka utbreiing i Norge,og er berre kjend frå Nordland, Troms og Finnmark.
Foto: Kristin Vigander
Les mer

Skjørbuksurt
Før vitaminene ble oppdaget, hadde folk mange underlige forestillinger om årsaken til sykdommen skjørbuk.
Foto: Kristin Vigander
Les mer

Spansk pepper
Spansk pepper, paprika, chilipepper, cayennepepper … kjært barn har mange navn.
Les mer

Østersurt
Fjæra er et godt sted å se etter spiselige planter, siden rik tilgang på næring gjør strandsonen til et produktivt miljø.
Foto: Kristin Vigander
Les mer