Plantefamilier i Norge

Norsk Botanisk Forening

Lynkurs i plantefamilier

Vil du lære mer om plantefamiliene i Norge? Vi har samlet et lite knippe av nyttige videoer produsert av Rebekka Ween og Camilla Lindeberg om et utvalg plantefamilier.   Først tar vi for oss syv store, og ikke minst gjenkjennelige, plantefamilier. Her blir det artige huskeregler, morsomme fakta om arter og en oversikt over dem alle til slutt. Foredraget varer i ca 30 minutter, vi håper det faller i smak! 🌳

Gressfamilien

Visste du at gress er en blomsterplante? Gressblomster har ikke store, fargerike kronblad for å tiltrekke seg pollinatorer. Istedet satset gress på vinden for å spre sitt pollen, noe pollenallergikere kan sverge på.

Snellefamilien

Fa dinosaurtannpine til oldtidens vaskekost. Her er historien om de artige grønne stenglene på skogbunnen: nemlig snellene.

Les mer

Løkfamilien

Visste du at vi har ville løker i norsk natur? Det eneste du må passe på er at du ikke forveksler dem med giftige planter, og ikke plukker for mye av sjeldne planter. Men når du lærer mer om å kjenne igjen ulike arter kan du krydre opp mang en sommerett med ville planter!

Korsblomstfamilien

Visste du at smaken av planter kan endre seg? Løkurt smaker (naturligvis) av løk – men bare tidlig på sommeren!

Erteblomstfamilien

Gjerdevikke har en genial tilpasning for å beskytte seg mot inntrengere. Planten har nemlig rekruttert maur til å forsvare sine dyrebare blomster!

Nellikfamilien

Noen planter går lengre enn andre for å beskytte sine dyrebare blomster. Engtjæreblom, for eksempel, danner lag av tjære som kan stoppe en sulten maur på vei opp.

Neslefamilien

Visste du at brennesle har giftampuller? Disse ampulle er klare med sylskarpe spisser, klar til å trenge inn i intetanende menneskehud.

Les mer

Orkidéfamilien I

Hva er en plante? De fleste planter driver med fotosyntese, nemlig å danne sukker fra vann, CO2 ved hjelp av sollys. Men noen planter har faktisk gitt opp denne evnen.

Orkidéfamilien II

Noen planter lurer insekter. Blomster i vakre farger tiltrekker seg insekter, som frakter pollen fra blomst til blomst. Slik blir blomster pollinert. Til gjengjeld for jobben, får insekter en liten sukkerbit i form av nektar. Vårmarihånd, derimot, har ikke nektar og er helt avhengig av å lure insekter for å bli pollinert.

Sandeltrefamilien

Visste du at misteltein er en parasitt? Misteltein snylter på trær ved å spire rett inn i barken. Her kan de ta opp vann og næring som transporteres opp og ned trestammen. Slik slipper misteltein å danne sine egne røtter og bruker istedet energi på blader og bær.