Gjenerobringen av Silda: kurs i fremmede bartrær, granryddedugnad og det mektige kystlandskapet.

AVLYST!

Ung botaniker inviterer til kurs i fremmede bartrær på Silda

Silda, lokalt kjent som verdens vakreste øy, blir nå ryddet for sitkagran. Kystlynghei og kulturlandskap tas tilbake. Dette er rammene til et storslått helgekurs hvor vi fokuserer på fremmede bartrær, gjennkjennelse, økologi, påvirkning på kulturlandskapet og lokale tiltak.

Les mer om prosjektet på Silda her

Tentativt program for helgen

Fredag

Hele dagen: Reising til Måløy med bil/buss/båt

Lørdag

07.30-08.45: Frokost

08.45-09.15: Pakking og forberedelser

09.30: Avreise med ferje fra Måløy ferjekai

10.00-13.00: Dugnad

13.00-14.00: Lunsj på Skjærbuda

14.00-17.30: Dugnad

17.30-18.30: Middag på Skjærbuda

18.30-19.15: Foredrag om kystkulturlandskapet

19.15-20.00: Foredrag om fremmede bartrær

20.30: Avreise med ferje fra Silda ferjekai

Søndag

07.00-08.30: Frokost og smøring av matpakke

08.30-08.45: Pakking og forberedelser til avreise

08.45-13.30: Befaring på Kvalheim og Vågsøy

13.30: Hjemreise

 

Annen info:

  • Viktig å ha med klær etter været og som det ikke er så farlig med mht røyklukt og slitasje fra løfting av greiner og kvae osv.
  • Kan være lurt å ha med seg en matpakke hjemmefra på fredagen om man ikke vil stoppe for litt mat underveis på turen. Det samme gjelder for hjemreisen, hvorav man kan vurdere å smøre litt ekstra stor matpakke for å ha mat til hjemveien også, om ikke man stopper underveis.
  • Det er to parkeringsplasser i Måløy med gratis parkering, den ene er under Måløy-brua og den andre er ved nedkjøringen til Gate 1 fra Gate 2
  • Vi bor på Thon Hotel Måløy, og Norsk Botanisk Forening dekker kost og losji og reise opp til 2000 kr per deltaker.

 

Det er 20 plasser og påmelding gjøres ved å sende en epost til jeanette@botaniskforening.no
Påmeldingsfrist 7. oktober

Hva er skadelige treslag?

Med skadelige treslag mener vi importerte trær som sprer seg ut i naturen og fortrenger andre arter. Det mest utbredte skadelige treslaget i Norge er sitkagran, men andre slike arter er lutzgran, edelgran og hemlokk.

Hvorfor fjerne skadelige treslag?

Skadelige treslag fører til tap av biologisk mangfold. Den raske og utbredte spredningen deres gjør at mange andre arter mister leveområdene sine. Skadelige treslag sprer seg ut i sårbare naturområder og naturreservater, og i flere forskjellige naturtyper. Sitka- og lutzgran har spredt seg mest i kystområdene, men er også observert spredt til kystlynghei, eng, skogsmark, beitemark og myr. Vi står i fare for å miste flere av disse naturtypene, og det samme gjelder mange av artene som lever her. Ved å fjerne de skadelige treslagene som har spredt seg ut i disse områdene, bidrar du til å bevare naturmangfoldet og redde truede naturtyper og arter.

  

 

Oppmøtested

Transport og overnatting Thon i Måløy, som nylig også er ferdig pusset opp. Det er omtrent 8-9 timer kjøring fra Ås/Oslo. Vi foreslår at vi belager oss på bruk av private biler og dekker utgifter opp til 2000 kr per deltaker, så kjør gjerne sammen! Det er også mulig å komme med buss eller eventuelt hurtigbåten fra Bergen. Man bør komme opp på fredagen grunnet den lange reiseveien for å unngå at hele helgen bare blir reising.