Feltkurs på Finse

Norsk Botanisk Forening

Feltkurs på Finse

23.august 2018 Tur 0

I sommer feiret NBF naturglede i den norske fjellheimen med et heidundranes Ung Botaniker feltkurs i høyfjellsplanter på Finse. Kurset har tidligere vært organisert av UiO, men som nå har besluttet å kutte ut feltkurs for førsteårstudenter i biologi. Dette er helt feil utvikling for artkunnskap i Norge. Med tidligere UiO student Espen Sommer Værland i spissen bestemte vi derfor for å gi førsteårstudentene et nytt feltkurstilbud gjennom Ung Botaniker prosjektet.

Kurstilbudet ble strålende motatt og fullbooket daget etter utslipp. Vi var også så helige å få med Prof. Emeritus Klaus Høiland, Prof. Anne Brysting og soppekspert Ella Thoen på laget. Vi fikk også med oss mose- og lavteamet Marte Olsen og Annie Ås Hovind, Mari E. Engelstad fra Biovitenskapelig fagutvalg og Åshild F. Kapperud, Simen Hyll Hansen og Vilde Mürer som moralsk og faglige plantestøtte. Etter dette knippe fabelaktige lærere fikk hver sin blomsterkrans var teamet klar for full plantefest!

Feltkurset besto av to fem-dagers kurs sprekkfult av botaniske godbiter. Etter en introduksjonsdag med forelesninger og lokal vandring, kunne blomsterkransene (aka lærerne) lede vei gjennom fire eventyrlige temadager. Temaene var breforland, rabbe-snøleie, reinrosehei og kulturlandskap i fjellet med aktiviteter knyttet til hver lokasjon. Vi var også så heldig å ha med lærere med spisskompetanse i planteutrop, soppglede, mosegalskap og lavbaluba, så plantenerding ble det både i solskinn og regn.

Deltagere på kurset var førsteårstudenter i biologi fra UiO, en god blanding unge botanikere og tre flotte mentorer fra resten av foreninga. Deltagerne kunne sammen med de blomsterkledde lærere bryne seg over den vannavstøtende mosen kaldnikke i fjellbekkene, parabolblomstene til isoleie i breforland og den parasittiske soppen blåbærfjellrødme. Lav ble heller ikke glemt, og alle fikk oppleve de vinrøde sokkene til gulskjerpe, lakrissnurrapotheciene til fryseskjold og hubbabubbasmaken til safranlav. Alt i alt, noen fantastiske dager full av artskunnskap og plantenerding!

Kurset ble avlsuttet i stil med kreasjonen av en egen Finse-sang og gjennomførelse av en egen Finse rebus. Her kunne deltagere bryne seg på riming under botanisk dikting, strekke på beina under hinderløpet «Den Raskeste Feltbiolog» og brette opp ermene under den kreative utfordringen om hvordan best gjenskape ansiktet til Espen Sommer Værland i planter, lav og mose.

Kort oppsummert har vi hatt noen fantastiske dager på fjellet og har allerede entusiastisk startet planleggingen om et nytt feltkurs til neste år. Denne gangen vender vi nesen mot vår fagre kystnatur på Lista, et sørnorsk paradisk med mange bortgjemte botaniske skatter. Vi gleder oss allerede!